2016. április 20., szerda

Noise Flowers feat. Presser Gábor


KONCERT! 


Noise Flowers feat. Presser Gábor

2016. április 23. szombat, 18h
Ludwig Múzeum 
– Kortárs Művészeti Múzeum, Müpa

Pereszlényi Erika fotó

Wahorn András - szaxofonok, trombita, fuvola, digitális szaxofon, effektek
Sőrés Zsolt - öthúros mélyhegedű, effektek, elektronika, hangzó eszközök és tárgyak
Oli Mayne - vibrafon, szintetizátorok, effektek
vendég: Presser Gábor - zongora

A programon való részvétel a kiállításra érvényes belépőjeggyel, vagy Ludwig Passion kártyával ingyenes. Előzetes regisztráció szükséges: http://bit.ly/NoiseFlowers
//

1984-ben Presser Gábor a pomázi Sasfészekben meglátogatta Wahorn András underground zenészt és képzőművészt egy kötetlen együttzenélésre. Az istállóból átalakított kreatív laboratóriumban két világ találkozott: a legendás zeneszerző, a Locomotív GT vezetője és az avantgárd kultuszzenekar, az A. E. Bizottság egyik alapítója. Sok minden megváltozott azóta, de ők megmaradtak a maguk által kijelölt irányon.
Wahorn András egy hosszúra nyúlt amerikai kaland után 2011-től lett ismét aktív hazai zenei színtéren, azóta pedig az alkalmi formációk mellett több állandó együttesben játszik, amelyek közül az egyik legizgalmasabb az experimentális zenét játszó, 2012-ben alakult Noise Flowers. A trió másik két tagja közül Oli Mayne vibrafonos, aki hazai kortárs zenei élet fiatal generációjának egyik legismertebb alkotójává vált az elmúlt időszakban, néhány éve Londonból – ahol az improvizatív zenei szcéna több jelentős művészével dolgozott együtt – költözött át Budapestre, Sőrés Zsolt pedig az 1990-es évek első felétől aktív a hazai és a nemzetközi szabadimprovizációs zene világában. A Noise Flowers trió zenéjében az akusztikus és elektronikus hangforrások organikus kapcsolatából kibomló improvizációk, zörejstruktúrák, pszichedelikus hangfelhők többszintű zenei egységgé állnak össze. Zenéjükre a sztochasztikus folyékonyság és a hirtelen átmenetek, az instabil akusztikus rendszerek és a hangökonómia egyaránt jellemző. A koncerteken nem egyszer előfordul, hogy Wahorn a szaxofont letéve gyakran csak narrálja az eseményeket: útitársként mellénk szegődik a “kalandban”, s mindig újabb perspektívát kínál. Kifinomult, meglepő játékukban az experimentális zene és a humor találkozásából egyszerre vicces és véresen komoly gondolatok erednek.
A zenekarra felfigyelt már többek között a legendás krautrock együttes, a Faust is, aminek köszönhetően nagy sikerrel adtak koncertet négy évvel ezelőtt az Észak-Németországban megrendezett IX. Avantgarde Fesztiválon. Az újabb kihívások, a különböző kulturális helyzetek közötti izgalmas lehetőségek keresésének és a harminc évvel ezelőtti, mindkét művész számára inspiráló alkalmi Presser-Wahorn duó hatására végül a Noise Flowers meghívta Presser Gábort egy közös koncertre, amelyre 2014. április 26-án, éppen két évvel ezelőtt, a JazzaJ szervezésében a Mika Tivadar Mulatóban teltház előtt került sor. Ennek az exkluzív, izgalmas koncertnek a folytatásaként lép fel a Presser Gáborral kiegészült Noise Flowers a Ludwig Múzeumban, hogy ismét a műfaji korlátok nélküli szabad improvizáció segítségével jussanak el ismeretlen zenei territóriumokra annak megfelelően, ahogyan azt John Butcher szaxofonos, az improvizatív zene egyik mestere megfogalmazta: „A csoportos improvizáció célja olyan zene létrehozása, amelyet önmagában egyik zenész sem tudna elképzelni. A csoportos improvizációnak arra kell késztetnie a zenészeket, hogy túllépjék saját elképzeléseiket.”

Helyszín
Ludwig Múzeum 
– Kortárs Művészeti Múzeum
Müpa
1095 Budapest, Komor Marcell u. 1.


 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

READERS