2013. február 3., vasárnap

„A SEMMI VISSZHANGJA”: CHRISTIAN KOBI – SŐRÉS ZSOLT AHAD duó koncertje

Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum
2013. február 7. csütörtök, 19h

Fotó©Fazakas Rita
„A semmi visszhangja” -
a 'John Cage-dzsessz' és mai reflexiói


A hang szabadsága: John Cage a vasfüggöny mögött című kiállításhoz kapcsolódó programot Sőrés Zsolt Ahad rövid bevezetője nyitja John Cage és az improvizatív zene, illetve a zörejzene kapcsolatáról. Ezt követi egy akusztikus, improvizatív, zajzenei koncert, mely után a fellépő művészek beszélgetést tartanak a közönséggel a hallottakról.
Az esemény helyszíne a Ludwig Múzeum 2. emeleti kiállítótere.
A beszélgetés nyelve angol.

CHRISTIAN KOBI - szopránszaxofon
SŐRÉS ZSOLT AHAD - öthúros mélyhegedű

CHRISTIAN KOBI
Kobi 1976-ban született Bernben. Klasszikus zenét tanult a Bázeli Zeneakadémián. Tanulmányait később a párizsi Cité Internationale des Arts-ban folytatta, posztgraduális tanulmányokat végzett Lucernben és mesterfokozatot szerzett a Zürich-i Zene- és Performansz Akadémián. Érdeklődése az improvizáció, a kortárs zenei komponálás területére fókuszál, a hang és a tér viszonyait illetve a komponálás és improvizáció határterületeit kutatja. Szólóban illetve különböző improvizatív zenei együttesekkel lép fel. Kobi eddig többek között az alábbi művészekkel dolgozott együtt: John Butcher, Jacques Demierre, Jonas Kocher, a Konus Kvartett, Lionel Marchetti, Katharina Weber stb. Jelenleg a Szófa Budapest együttműködéseken alapuló kortárs zenei projekt művészeti vezetője és kezdeményezője. A Zoom in nemzetközi experimentális zenei fesztivál művészeti vezetője.


SŐRÉS ZSOLT AHAD
Sőrés Budapesten él, húsz éve játszik improvizatív-, zörej- és kortárs experimentális zenét; hangszerei a hagyományos és az öthúros mélyhegedű, valamint a különböző, egyedi készítésű hangszerek, áramkör-átalakított játékok, „lo-fi” analóg szintetizátorok és hangforrások, hangzó eszközök. Jelenleg aktív projektjei: Ahad's Masters Garden szóló- és kollektív projekt, trió Franz Hautzingerrel és Isabelle Duthoit-val (valamint e trión keresztül: Erhard Hirttel, Julius Fujakkal), duó Jean-Hervé Péron Art-Erroristtal (az 1971 óta működő legendás krautrock zenekar, a Faust alapítójával), duó Hilary Jefferyvel, Noise Flowers (Oli Mayne-nel és Wahorn Andrással), I Belong to the Band (Adam Bohmannal, Oli Mayne-nel és Jean-Michel Van Schouwburggal), Ahad & ChrS (duó Christian Skjødttel), trió Christian Skjødttel és J. Milo Taylorral, Positive Noise Trió (Kováts Gergővel és Kovács Gergellyel), Spiritus Noister (Ladik Katalin és Szkárosi Endre fonikus költőkkel), Ahad & én (duó Tóth Pállal) stb. Sőrés 1995 óta dolgozik együtt képző-, film- és videóművészekkel, színházakkal és kortárs táncművészekkel, tánccsoportokkal is. 2010-ig a Láthatatlan Filmek Klubja vetítéssorozat szervezője a Ludwig Múzeumban. 2008-2010 között a Relatív (Át)Hallások Nemzetközi Független Kortárs Zenei Találkozó művészeti vezetője az Artus Stúdióban, Budapesten; azelőtt az 1990-es évek közepétől működő Szünetjel Fesztivál egyik szervezője volt. 2012-ben a kelet-európai országokban megrendezett Sound Exchange fesztivál-, szimpózium- és programsorozat magyar kurátora volt. Az alábbi kötetek magyar kiadásának szerkesztője: :
Jozef Cseres: Zenei szimulákrumok; Michael Nyman: Kísérleti zene. Cage és utókora; Edwin Prévost: Nincsen ártatlan hang - Az AMM és az önfelfedezés gyakorlata - Metazenei Narratívák. 2008-ban Sőrés Az autonómia új esélyei címmel Peter Lamborn Wilson / Hakim Bey és más ontológiai anarchisták írásaiból szerkesztett kötetet, 2011-ben pedig az alternatív valóságok - lehetséges világok koncepcióit és ennek kultúrtörténeti aspektusait tárgyaló Meghekkelt valóságok antológia szerkesztője és társszerzője. Versei, experimentális textuális munkái eddig két könyvben láttak napvilágot. 


Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum
1095 Budapest
Komor Marcell u. 1.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

READERS